duminică, 11 mai 2008

De ce am decis sa candidez

Pentru că în aceşti 17 ani am avut cel mai adesea sentimentul că nu am cu cine să votez şi că nici unul dintre partidele care au guvernat România nu s-a străduit cu convingere să promoveze valorile societăţii deschise.

Pentru că trebuie pus un mult mai mare preţ pe apărarea libertăţilor individuale, prezervarea mediului, susţinerea culturii, lupta împotriva discriminării, consolidarea statului de drept, stimularea iniţiativei economice, implementarea unei educaţii conforme cu necesităţile şi direcţiile de dezvoltare ale civilizaţiei occidentale, separarea statului de biserică, pe spirit critic, raţionalitate şi civilitate în dezbaterile publice. Cred că efortul de a izola şi înlătura vulgaritatea şi promiscuitatea de limbaj din viaţa politică este vital pentru europenizarea ţării. Şi că, de undeva, acest efort trebuie să înceapă…

Pentru că politica ne priveşte pe toţi şi ne influenţează, vrând, nevrând, vieţile. Putem închide televizorul scârbiţi când se insultă doi politicieni de frunte sau când perorează aiuritor unul populist dar, dacă nu forţăm schimbarea, ne vom consuma vieţile mai departe într-o societate croită strâmb.

Pentru că, de pe poziţiile societăţii civile, poţi schimba o serie de lucruri, ceea ce am şi făcut timp de câţiva ani dar, de regulă, acestea sunt chestiuni punctuale, în timp ce, în România, este nevoie de o schimbare structurală profundă. Iar acest lucru se poate face numai ajungând la pârghiile politice de decizie.

Pentru că am întâlnit oameni deosebiţi al căror potenţial de schimbare este uriaş dacă vor coopera împreună în cadrul PNTCD.

Pentru că, în Consiliul Judetean, o atitudine corectă nu va fi doar aceea de a căuta să se obţină un sprijin suplimentar pentru Sibiu.

Pentru că tinerii din judetul Sibiu trebuie educaţi în spiritul democraţiei şi asumării valorilor societăţii deschise, dar asta nu o pot face politicienii corupţi, lipsiţi de viziune şi neconvingători de acum. Au fost făcute, e adevărat, anumite investiţii în clădiri şi echipamente IT. Dar, în România, trebuie investit şi mai mult în oameni. În economia globalizată, tinerele generaţii nu au decât două variante: fie să concureze cu muncitorii asiatici în industrii care nu le pot aduce decât cca 100 Euro pe lună, fie să se pregătească serios pentru locuri de muncă plătite de zeci de ori mai bine în industriile şi serviciile care necesită o înaltă calificare.

Pentru că o campanie electorală trebuie să fie mai puţin un prilej de seducţie şi de gâdilare a orgoliilor alegătorilor şi mai curând un moment de reflecţie, bilanţ şi analiză. O democraţie este viabilă numai dacă alegătorii sunt educaţi pentru a discerne între argumente şi sofisme, între rezonabil şi demagogie, între cauze democratice şi tendinţe autoritariste. Or, aceste calităţi se educă în timp şi presupun experienţa confruntării de idei şi atitudini în spaţiul public.

Pentru că sunt conştienta că, în ţara atâtor dezamăgiri politice succesive, pare aproape imoral să mai ceri votul sau încrederea cuiva. Acordarea unui vot este un gest de conştiinţă important care implică valorile pe care ni le asumăm şi o viziune, chiar o speranţă, asupra viitorului vieţii noastre. De aceea, nu voi prezenta o listă de promisiuni ca monedă de schimb pentru voturi. Ci voi cere oamenilor un plus de atenţie şi de reflecţie înainte de a lua o decizie. Să examineze critic, pe cât posibil, prestaţia politicienilor care le cer încrederea şi să fie conştienţi că există şi opţiunea de a nu vota. Trebuie neapărat crescut nivelul clasei politice, iar spiritul critic proeminent al alegătorilor poate grăbi acest proces.

Pentru că ruinele din comunele şi satele din judetul Sibiu, precum şi din sufletele oamenilor se datorează în primul rând acestei clase politice ineficiente. Pentru că milioane de oameni sunt debusolaţi şi li s-au diminuat mult şansele unui viitor mai bun datorită acţiunii iresponsabile a mediului politic. Nu au fost iniţiate politici eficiente de dezvoltare nici măcar acum, când ar putea fi accesate importante resurse financiare europene. Iar acolo unde ceva trainic a înflorit totuşi, în aceasta ţară, a fost produsul unui efort, de regulă, obstrucţionat de legislaţie sau autorităţi.

Pentru că am asistat în aceşti 17 ani la un genocid al persoanelor în vârstă cărora pensiile mizere, absenţa medicamentelor şi condiţiile de trai precare le-au transformat bătrâneţile într-o perioadă de umilinţe şi agonie şi le-au redus în mod dramatic speranţa de viaţă.

Pentru că, deşi sunt numeroase teme care necesită maximă atenţie şi intervenţie energică, patima politicienilor se îndreaptă înspre chestiuni şi lupte derizorii şi pentru că niciunul dintre partidele mari nu a încercat să limiteze ascensiunea extremismului politic în România.

Minerva Grama,

Candidat la functia de presedinte

al Consiliului Judetean Sibiu